​Je aanhanger verlichten: Hoe en waarom je de juiste verlichting gebruikt

Door Lamp​verlichting Online - op 28-10-2022
​Je aanhanger verlichten: Hoe en waarom je de juiste verlichting gebruikt

Je aanhanger verlichten: Hoe en waarom je de juiste verlichting gebruikt

De juiste verlichting op je aanhanger is heel belangrijk, niet alleen omdat het verplicht is en je er een boete voor kunt krijgen, maar juist om jezelf en anderen in het verkeer veilig te houden. Die boete is natuurlijk niet voor niets. Twijfel jij over hoe je jouw aanhangwagen het best kunt verlichten en ben je nieuwsgierig naar de gevaren van het verkeerd verlichten van jouw aanhangwagen? Lees dan snel verder! In dit blogartikel leggen we het je van top tot teen uit.

Hoe verlicht je jouw aanhangwagen correct?

De wet heeft met grote zorg een aantal regels opgesteld rondom het verlichten van je aanhangwagen. Deze regels verschillen per zwaarte en grootte van de aanhangwagen en zijn voor aanhangwagens met een breedte tot 1,60m als volgt:

  • Twee lampen aan de voorkant
  • Richtingaanwijzers aan beide achterzijden
  • Remlichten aan beide achterzijden
  • Kentekenplaatverlichting

Wanneer het voertuig daarnaast na 31 december 1997 in gebruik is genomen heeft het:

  • Twee witte retroreflectoren aan de voorzijde
  • Amber/oranje zij-markeringslichten aan de lange zijde
  • Reflector-driehoek aan de achterzijde

De regels over de verlichting van aanhangwagens vind je in zijn totaliteit terug in het reglement van voertuigen in Artikel 5.12.51 en werd opgesteld door de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Wat zijn de gevaren van verkeerde verlichting?

De regels rondom het voeren van de juiste verlichting zijn er natuurlijk niet voor niets. Wanneer jouw aanhangwagen niet goed verlicht is kan dit voor verwarring zorgen bij andere weggebruikers. Denk bijvoorbeeld aan het volgende scenario: je bent aan het rijden en rijdt richting een kruispunt. Er rijdt bestuurder net iets te dicht achter jou en het stoplicht springt op oranje. Jij remt netjes af maar jouw remlichten werken niet. De bestuurder achter jou keek net even weg en doordat jouw remlichten niet werken heeft hij niet door dat jouw remlichten niet werken. Hij wil wel graag het oranje licht nog meepakken en knalt daardoor vol bovenop jou. Dit zijn hele realistische situaties die zowel jou als de andere bestuurder in groot gevaar kunnen brengen. Daarom is het heel belangrijk om ten alle tijden er voor te zorgen dat jouw verlichting van de aanhanger werkt.

Welke verlichting van de aanhangwagen

Er is veel keuze als het aankomt op het zoeken van nieuwe verlichting. Wanneer je op zoek bent naar de juiste verlichting aanhanger voor jou raden we je aan om te kijken naar LED verlichting. LED is namelijk een stuk duurzamer dan andere varianten verlichting en gaat veel langer mee. Hierdoor is de kans klein dat je de komende 10 jaar zonder verlichting op je aanhanger komt te zitten. Tegenwoordig is er voor iedere variant aanhangerverlichting wel een LED variant verkrijgbaar.

Onze shopping tips
Geschreven door:
Lamp​verlichting Online Lamp​verlichting Online

Wij vertellen u graag over verlichting.

Lampenvergelijker Vind de goedkoopste aanbieder Verlichting & prijzen vergelijken Nu vergelijken