LED dimmer

Door Lamp​verlichting Online - op 19-11-2020
LED dimmer

Een LED dimmer fungeert logischerwijs als dimmer op het gebied van lichthoeveelheid. Niet iedere LED lamp is dimbaar, dus het is vooraf raadzaam om te kijken of je in het bezit bent van dimbare lampen alvorens je dimmers gaat aanschaffen. Dit bespaart je de nodige moeite en bovendien kosten. Verder bespreken we welke lampen dimbaar zijn, hoe een dimmer werkt en welke soorten dimmers er zijn.

Dimmer led

Een LED is pas dimbaar wanneer er sprake is van de juiste combinatie van LED lamp en dimmer. Alleen op deze manier is het mogelijk om het licht te laten dimmen. Bovendien werkt het dimmen van LED verlichting anders dan bij traditionele verlichting. Dit heeft te maken met de verschillen in dimcurves van halogeen en LED licht. Zo zorgt LED verlichting voor een lichtopbrengst van 50% wanneer je besluit met 50% te dimmen. Bij halogeen verlichting ligt deze verhouding anders. Wanneer je bij halogeen besluit de verlichting met 20% te laten dalen, hou je maar 40% lichtopbrengst over.

Soorten LED dimmers

Er zijn tal van dimmers die fungeren als dimmer van LED. Bovendien is ongeveer elke soort LED lamp verkrijgbaar in dimbare variant. De mogelijkheid om een lamp te dimmen wordt aangeduid aan de hand van de specificaties en naam van de desbetreffende lamp. Dankzij de led dimmer inbouw zie je van buitenaf niet dat er sprake is van gedimd licht. Deze dimmer bevindt zich in de meeste gevallen namelijk áchter de lichtschakel. De led dimmer inbouw is speciaal ingericht zodat deze de elektronica van LED verlichting kan beïnvloeden om zodoende een langere levensduur van je lampen te garanderen. De keuze uit een passende dimmer wordt gebaseerd op soort lamp waarvan je gebruikmaakt. Het hanteren van verschillende soorten dimmers van verschillende merken zal hoe dan ook leiden tot storingen.

Bovendien is het raadzaam om conventionele dimmers te vermijden. Deze zorgen voor een verlaging van de spanning waardoor bijvoorbeeld halogeenlampen minder fel branden. Echter zorgt het bij LED verlichting voor knipperen, zoemen of trillen van het licht wat uiteindelijk schade veroorzaakt aan de LED verlichting.

Onze shopping tips
Geschreven door:
Lamp​verlichting Online Lamp​verlichting Online

Wij vertellen u graag over verlichting.

Lampenvergelijker Vind de goedkoopste aanbieder Verlichting & prijzen vergelijken Nu vergelijken