Lichtplan voor je woning maken

Door Lamp​verlichting Online - op 25-11-2020
Lichtplan voor je woning maken

Ga je verhuizen? Of ben je van plan de inrichting eens om te gaan gooien? Zorg voor een passend lichtplan! In deze blog staan we erbij stil hoe je zo een lichtplan kunt maken en hoe je deze perfect afstemt op je woning. Met een goede verlichting kun je er bovendien voor zorgen dat jouw interieur op perfecte wijze wordt uitgelicht. Zo kan het licht worden afgestemd op aspecten als temperatuur, hoeveelheid licht, de distributie van het licht of de effecten van de lamp.

Lichtplan maken - hoe werkt het?

Bij een desbetreffend plan wordt er rekening gehouden met elektropunten. De architect of tekenaar kan ervoor zorgen dat deze punten op de juiste plekken worden aangelegd. Wil jij altijd al spots in je muren of in het plafond? Laat het uittekenen in het daarvoor bestemde plan. Bovendien kun je aangeven welke sterkte je bepaalde lampen wilt geven. Zo ben je verzekerd van perfecte verlichting in en rondom je hele huis. Tegenwoordig worden deze plannen gemaakt middels het gebruik van speciaal daarvoor bestemde simulatiesoftware. Zo kan de architect of designer het interieur perfect analyseren en voorzien van de juiste lichtvoorziening. Een dusdanig plan is zodoende geschikt voor elke ruimte in het huis!

Lichtplan in je woning? Hanteer het stappenplan!

Een lichtplan in je woning is met enkele stappen ook zelf te tekenen. Je leest de vijf stappen hieronder:

1. Teken de plattegrond met daarop de inboedel en overige wanddecoraties en geef aan waar zich stopcontacten of andere aansluitpunten bevinden.

2. Geef aan waar welke activiteiten plaatsvinden: waar eet je, waar kijk je TV enzovoorts.

3. Vervolgens ga je bepalen hoe en waar je de basisverlichting wilt laten schijnen. Hierin kun je combineren met bijvoorbeeld direct licht in de vorm van spotjes en indirect licht in de vorm van vloerlampen. Zorg hierin voor een goede balans!

4. Nu ga je de praktische verlichting uittekenen. Denk hierbij aan lampen voor op je bureau of leesverlichting. Ook kun je hierin kiezen voor het gebruik van dimmers.

5. Uiteindelijk voeg je de overige vormen van sfeerverlichting toe. Zorg dat je absolute eye catchers op het gebied van interieur perfect worden uitgelicht met sfeerverlichting!

Door gebruik te maken van dit stappenplan ben je vrijwel zeker van een goed ingericht lichtplan voor in je huis!

Onze shopping tips
Geschreven door:
Lamp​verlichting Online Lamp​verlichting Online

Wij vertellen u graag over verlichting.

Lampenvergelijker Vind de goedkoopste aanbieder Verlichting & prijzen vergelijken Nu vergelijken