Verschil grote & kleine fitting

Door Lamp​verlichting Online - op 04-01-2021
Verschil grote & kleine fitting

Je weet vast wel hoe het is: je hebt net een nieuwe lamp gekocht, maar je hebt geen idee wat voor lichtbron je erbij moet kopen. Wat is nou de goede lichtbron voor jouw lamp? Wat is het verschil tussen een grote en een kleine fitting? Geen zorgen, in deze blog lees je alles over de verschillen tussen deze fittingen.

Een fitting: wat is dat?

De benoeming fitting komt vaak naar voren bij het kiezen van de lichtbron en de verlichting die jij wilt. De fitting is het deel waar de lampvoet in bevestigd wordt. Dit zorgt ervoor dat het armatuur en de lichtbron die daarbij hoort verbonden zijn. Dat is ook wel de verbinding tussen de lamp en de lichtbron. Tegenwoordig worden er ontelbaar verschillende fittingen aangeboden op de markt, maar in deze blog worden de grote en de kleine fitting besproken. Deze worden ook wel de E27 fitting en de E14 fitting genoemd. De letter E in deze fittingen verwijzen naar Thomes Edison, de persoon die deze fittingen heeft ontworpen.

De E14 (kleine) fitting

E14 is een verwijzing van een verbinding tussen fitting en armatuur. Het nummer 14 wil zeggen dat de schroeffitting 14 millimeter breed is. Het grootste deel van de E14 lichtjes heeft een wattage van minimaal 5 en maximaal 40 Watt. Vaak wordt de E14 als LED verkocht, maar ze zijn ook nog te krijgen als gloeilamp.

De E27 (grote) fitting

E27 wil ook zeggen wat de fitting en het armatuur verbindt. Het nummer 27 geeft de dikte aan van de schroefdraad. 27 staat ook wel voor de diameter van de grote fitting, en die is dus 27 millimeter. Het grootste deel van de E27 lampjes heeft een wattage van minimaal 5 en maximaal 60 Watt. Ook de E27 wordt vaak als LED verkocht, maar is even als de E14 ook nog verkrijgbaar als gloeilamp.

Bekijk de producten in onze vergelijker en bestel vandaag nog jouw lampen voordelig online!

Onze shopping tips
Geschreven door:
Lamp​verlichting Online Lamp​verlichting Online

Wij vertellen u graag over verlichting.

Lampenvergelijker Vind de goedkoopste aanbieder Verlichting & prijzen vergelijken Nu vergelijken