Home / Blog / Verlichting trends & stijl inspiratie / Wat zijn lumen?

Wat zijn lumen?

Door Lamp ​verlichting Online - op 28-01-2019
Wat zijn lumen?

'Wat zijn lumen?' is een vraag die vaak wordt gesteld. Het is de naam van de eenheid die staat voor lichtstroom. Ook wordt het gebruikt als maat voor het totale aanbod aan zichtbaar licht dat voortkomt uit een lichtbron die iedere richting uitstraalt. De eenheid is afgeleid uit het SI-stelsel en is gelijk aan één cd sr. Kortom, de helderheid van een lichtbron wordt gemeten aan de hand van de eenheid lumen.

Wat zijn lumen? En hoeveel heb ik nodig?

Lumen kunnen dus simpelweg gezien worden als de eenheid die de helderheid van een lichtbron weergeeft. De hoeveelheid licht vanuit een lichtbron kan worden uitgedrukt met de term lux. Hoe nadrukkelijker deze eenheid aanwezig is bij jouw lamp, hoe meer lux. Wanneer je wilt weten hoe sterk een lamp moet zijn om een bepaalde plek voldoende te kunnen verlichten is het raadzaam om eerst te bedenken hoe dichtbij de desbetreffende lamp bij een bepaalde plek komt. Aan de hand van verschillende opstellingen kun je voor jezelf bepalen welke opstelling je het beste bevalt. Met het gebruik van energiezuinige lampen in de vorm van LED is er sprake van milieubesparing omdat er minder eenheden worden verbruikt.

>> Benieuwd naar het verschil halogeen & led? <<

Lumen vs. Watt

Wanneer we de bovenstaande lichtstromen met elkaar vergelijken worden de nodige zaken duidelijk. Zo valt met name op dat het vermogen van wattage als het ware één / tiende deel is van de hoeveelheid lumen. Doordat beide stromingen van licht veel gebruikt worden, zetten fabrikanten te allen tijde de hoeveelheid lichtstroom van beide stromingen op het doosje waarin de lichtbron verpakt is.

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog antwoord op de vraag: “Wat zijn lumen?” en ga je zuinig en slim te werk op het gebied van de inrichting van binnenverlichting. Vergelijk het aanbod aan voordelige verlichting nu eenvoudig op de website van Lampverlichtingonline en creëer sfeer met een mooie eetkamerlamp met de juiste hoeveelheid lumen!

Onze shopping tips
Geschreven door:
Lamp ​verlichting Online Lamp ​verlichting Online

Wij vertellen u graag over verlichting.

Lampenvergelijker Vind de goedkoopste aanbieder Verlichting & prijzen vergelijken Nu vergelijken