Zo kies je de meest geschikte lamp 

Door Lamp​verlichting Online - op 10-06-2021
Zo kies je de meest geschikte lamp 

Het wordt nog wel eens onderschat, maar geen enkele ruimte kan zonder goede verlichting. Functioneel en doelgericht een ruimte verlichten is een mogelijkheid, maar in de meeste gevallen kiezen we niet alleen voor functioneel. Het oog wil ook wat. Vorm en functie gaan vaak hand in hand. Als je een ruimte wilt verlichten, ga je op zoek naar verlichting die beide in zich draagt. Waar moet je aan denken?

Het is nog te vaak een ondergeschoven kindje bij de inrichting van een woning: de verlichting. Wie zich er wel bewust van is, maakt een heus lichtplan. Of laat deze maken. Goed licht om bij te lezen, fijn licht om bij de werken, sfeerlicht voor gezellige avonden met vrienden. Het vraagt allemaal een specifieke manier van verlichten en om lampen die doen waar ze voor bedoeld zijn.

Mooi exemplaar van goede kwaliteit

Vorm en functie gaan hierbij hand in hand. Het is eigenlijk als met ieder ander product. De functie van een tas is om spullen met je mee te dragen, maar dat is niet het enige. Een rugzak, ook een rugzak kind, is meer dan dat. Je wilt dat deze doet waar deze voor bedoeld is, maar je wilt ook een fraai exemplaar hebben omdat het je outfit compleet kan maken. Dus ga je op zoek naar een mooie van een goede kwaliteit.

Dat is met lampen net zo. Bovendien wens je een lamp die past bij jouw smaak en je interieur. Ga je voor design, vintage of lampen uit een bepaalde periode uit de geschiedenis zoals bijvoorbeeld die uit de negentiende eeuw? Het is allemaal mogelijk en daarom is kiezen niet altijd even gemakkelijk. We zetten het nog even op een rij.

-Let op de functie

Waar is de lamp voor nodig? We noemden al een aantal functies zoals lampen om bij te lezen of te werken. Maar denk ook eens aan of je erbij wilt relaxen waardoor je sfeervolle verlichting nodig hebt. Of wil je juist een ruimte goed verlicht hebben omdat je er moet kunnen stofzuigen. Is het om huiswerk bij te maken of gewoon muziek te luisteren. Al deze functies bepalen de lichtsterkte en de kleur oftewel de toon van het licht.

-Kies de gewenste vorm

De vorm is niet alleen afhankelijk van de functie, maar ook van de stijl die je wenst. Kies je voor praktische spotjes of pak je uit met een grote designlamp die als een object in de ruimte fungeert en ook nog eens de ruimte passend verlicht? Ga je voor een reeks lampen die elkaar aanvullen of wil je overal een andere sfeer in huis creëren? Misschien ben je wel fan van een bepaald design en zoek je naar een merk dat daarbij past. Zoals mensen bewust kiezen voor een Ted Baker tas zo kun je bewust kiezen voor een ontwerper van lampen die jou interesseert.

Maak je eigen lichtplan

Al met al is de keuze voor verlichting niet zomaar gemaakt, maar als je bovenstaande langs gaat dan kun je al veel beter een keuze maken, dan wanneer je zomaar een lamp zou kopen. Let dus goed op waar de lamp voor bedoeld is, in welke ruimte deze komt te staan of te hangen en waar jouw voorkeur naar uitgaat als het gaat om de vorm en het design. Maak op deze manier je eigen lichtplan en/of laat je hierover goed informeren.

Onze shopping tips
Geschreven door:
Lamp​verlichting Online Lamp​verlichting Online

Wij vertellen u graag over verlichting.

Lampenvergelijker Vind de goedkoopste aanbieder Verlichting & prijzen vergelijken Nu vergelijken