Een hoofdlamp aanschaffen: wat is het nut van deze soort lampen?

Door Lamp​verlichting Online - op 06-12-2022
Een hoofdlamp aanschaffen: wat is het nut van deze soort lampen?

Als we het over verlichting hebben, is een hoofdlamp misschien wel één van de meest handige soorten lampen die er bestaan. Dit type verlichting kan je voor veel meer doeleinden gebruiken dan men denkt. Kampeerders en mensen die graag lange wandelingen door bos omgevingen maken, maken vaak al gebruik van deze lampen. Hoofdlampen kunnen, afhankelijk van de sterkte van de lichtniveaus, enorm grote afstanden verlichten. En dat terwijl je je handen vrij kan houden!

Waarvoor gebruikt men een hoofdlamp?

Een hoofdlamp kan met een rubberen band of met een helm op het hoofd gezet worden. Bepaalde beroepen, waaronder industrie werkers en de politie maken al geregeld gebruik van deze lampen. Maar ook voor recreatieve doeleinden komen hoofdlampen goed van pas. Kampeerders schaffen bijvoorbeeld vaak zo’n soort lamp aan. Ook wanneer je regelmatig lange boswandelingen maakt kan je dit type lamp aanschaffen om nooit door het donker te hoeven lopen. Hardlopers kunnen logischerwijs ook profiteren van een draagbare lamp. Er moet dan wel rekening gehouden worden met het gewicht van de lamp. Naast wandelen en hardlopen kunnen fietsers en mountainbikers ook groots profijt hebben van hoofdlamp naast hun reguliere fietslamp.

Straal en sterkte

Er zijn verschillende soorten stralen die het licht van een hoofdlamp kunnen hebben. Een spotlight-straal verlicht uitsluitend het pad dat voor je ligt, terwijl een brede straal juist ook de zijkanten verlicht. Hoofdlampen met een spotlight straal zijn uitstekend geschikt voor hardlopers die alleen het pad hoeven te zien. Brede stralen komen goed van pas voor kampeerders en fietsers die een wat breder gezichtsveld nodig hebben om ongelukken te voorkomen. Natuurlijk zijn er ook lampen die een combinatie van deze twee soorten stalen hebben, zodat er naar behoeften versteld kan worden. De sterkte van een lamp, wordt aangeduid met lumen. Afhankelijk van het doeleinde waarvoor jij de lamp gebruikt kan je de sterkte uitkiezen. Gemiddeld loopt het aantal lumen voor een hoofdlamp uiteen van 50 tot 2500 lumen.

Verschillende type batterijen of oplaadbaar

De meeste soorten hoofdlampen hebben een AA of AAA batterij. Voor iedereen die van plan is de lamp aansluitend voor een lange tijd te gebruiken is een lithiumbatterij een slimmere optie. Deze soort batterijen kunnen namelijk tot wel zeven keer langer meegaan dan normale batterijen en behouden daarnaast hun volledige capaciteit bij lage temperaturen; uitstekend voor mijnwerkers en kampeerders. Tegenwoordig zijn er echter ook voldoende lampen verkrijgbaar die oplaadbaar zijn met een USB. Deze lampen nemen moeilijkheden met batterijen weg en kunnen eenvoudig via netstroom opgeladen worden.

Betrouwbare merken

Wanneer je op zoek bent naar een betrouwbare hoofdlamp van goede kwaliteit kan het lastig zijn om uit het ruime assortiment te kiezen. Streamlight is een voorbeeld van een betrouwbaar en bekend merk dat lampen produceert. Het bedrijf is gevestigd in de Verenigde Staten en produceert allerlei soorten (zak)lampen op basis van wegwerpbatterijen of oplaadpoorten. Een ander merk dat groots is in het produceren van verlichting is Underwater Kinetics. Dit Duitse merk houdt zich voornamelijk bezig met het produceren van verlichting voor in de industrie en brandweer.

Onze shopping tips
Geschreven door:
Lamp​verlichting Online Lamp​verlichting Online

Wij vertellen u graag over verlichting.

Lampenvergelijker Vind de goedkoopste aanbieder Verlichting & prijzen vergelijken Nu vergelijken