Filteren

Kies voor energiezuinige lampen

Verlichting brengt niet alleen warmte en gezelligheid in huis, maar het vormt ook een aanzienlijk deel van de maandelijkse energierekening. Een mogelijkheid om het bedrag op deze rekening te verlagen is door energiezuinige lampen aan te schaffen. Wanneer u het huis verlicht met spaarlampen, led-lampen of tl-lampen scheelt dit aanzienlijk op de rekening. Volgens een onderzoek van MilieuCentraal heeft een gemiddeld huishouden met gloeilampen er gemiddeld 11 in gebruik. Wanneer deze gloeilampen vervangen zouden worden door energiezuinige lampen, kan dit maar liefst €30 per jaar schelen!

Controleer het energielabel

Een belangrijke tip voor het kopen van energiezuinige lampen is dat er vooral op het energielabel van de lamp gelet moet worden. Wanneer de lamp het label A++ krijgt dan is de lamp het zuinigst, zoals ook voor andere elektronische apparatuur geldt. Deze energielabels staan duidelijk aangegeven op de verpakking van de lamp, dus op deze manier kunt u op een gemakkelijke en betrouwbare manier controleren of de lamp daadwerkelijk zuinig is. Een gloeilamp is namelijk niet zuinig doordat het maar een paar procent van de elektriciteit die het gebruikt, daadwerkelijk omzet in verlichting. Een energiezuinige lamp doet dit veel efficiënter, waardoor er simpelweg minder stroom nodig is om dezelfde hoeveelheid licht te produceren. Wanneer u dus een energiezuinige lamp aanschaft is het niet verstandig om naar de hoeveelheid watt te kijken, een gloeilamp geeft namelijk minder licht in vergelijking tot een energiezuinige lamp met hetzelfde wattage.

Energieleveranciers vergelijken

Om geld te besparen op de energierekening, zijn er naast het aanschaffen van energiezuinige lampen nog andere opties. Zo kan het overstappen naar een andere energieleverancier ook aardig wat geld besparen. Het maakt immers niet veel uit waar uw stroom vandaan komt, de meeste energieleveranciers bieden namelijk ook groene stroom aan. Als u niet vastzit aan een contract, is het aan te raden om de prijzen van verschillende energieleveranciers te vergelijken. In andere gevallen, wanneer u nog een lopend contract heeft, bieden veel leveranciers een vergoeding aan voor de boete die u krijgt als u uw contract vroegtijdig opzegt. Binnen een paar minuten tijd kunt u zo jaarlijks veel geld besparen!