Een grondspot waterdicht aansluiten

Door Lamp​verlichting Online - op 11-11-2020
Een grondspot waterdicht aansluiten

Grondspots geven sfeer aan je oprit of tuin en zorgen dat je ook ziet waar je loopt in de avonduren. Het installeren van deze grondspots vereist echter wel voorzichtigheid. Je moet namelijk zorgen dat grondspots waterdicht aangesloten worden. Hierbij is het voornaamste dat de verbinding tussen de grondspot en het elektriciteitsnet waterdicht is. Bij Lampverlichtingonline vertellen we je waar je op moet letten zodat jij waterdicht een grondspot kun aansluiten.

Waterdichte grondspot aansluiten: waar moet je op letten?

Als eerste is de locatie en de ondergrond van groot belang bij het installeren van grondspotjes. Je kunt namelijk geen waterdichte grondspots installeren wanneer je deze in een kuil plaatst. Het oppervlak moet vlak of hoger gelegen zijn zodat het water weg kan lopen. De put die je gebruikt voor het plaatsen van de grondspot moet voorzien worden van een laag grind van minimaal 45 centimeter. De grind zorgt er namelijk voor dat neerslag sneller wegstroomt waardoor het risico van opkomend grondwater kleiner wordt.

Welke lichtbron heb je nodig voor een grondspot?

Deze vraag is simpel te beantwoorden. Je moet namelijk uitproberen wat voor jou werkt. Er zijn vele lichtbronnen beschikbaar voor waterdichte grondspots. De meestgebruikte en bekende lamp is de halogeenlamp met reflector. Hier komt een warm licht uit en zorgt voor een heerlijk sfeertje. Een groot nadeel van deze lamp is de korte levensduur met de hoge energiekosten. Je kan ook kiezen voor een spaarlamp of Led-lamp. Led-lampen gaan lang mee en hebben een laag stroomverbruik. Laat je goed adviseren wanneer je kiest voor LED verlichting aangezien er grote verschillen zitten in de lampen.

Een hoge IP-waarde

Een van de belangrijkste aspecten van grondspots is de beschermingsklasse van de lampen. Als je een grondspot buiten wilt aansluiten, moeten deze bestand zijn tegen het nodige water en stof. De beschermingsklasse wordt aangegeven door de IP-waarde. Het eerste cijfer van de waarde geeft de bescherming aan tegen vaste voorwerpen. Het tweede cijfer geeft aan hoe goed het licht beschermd is tegen water en vocht. Grondspots zijn erg gevoelig voor water omdat ze zich op de bodem bevinden. Kies daarom altijd grondspots met een minimale IP-waarde van IP68.

Veelvoorkomende fouten

Het kan in sommige gevallen gebeuren dat er toch water in de grondspot komt. Hier kunnen een aantal redenen de oorzaak van zijn. Dit zijn de meestvoorkomende fouten bij het aansluiten van waterdichte grondspots.

• De wartels aan de inbouwput zijn niet zorgvuldig genoeg vastgedraaid.

• Het glas bovenop de grondspot is bij de grondspot aansluiten niet goed vastgedraaid. Bij Led-grondspots zit de lichtbron en het glas vast aan het armatuur waardoor je dit niet meer hoeft vast te draaien.

• De aftakdoos is niet goed afgesloten of niet afgegoten met hars. Hierdoor kan er water in de aftakdoos komen waardoor het via de kabels de spotjes in kan stromen.

Onze shopping tips
Geschreven door:
Lamp​verlichting Online Lamp​verlichting Online

Wij vertellen u graag over verlichting.

Lampenvergelijker Vind de goedkoopste aanbieder Verlichting & prijzen vergelijken Nu vergelijken