Veiligheidseisen badkamerlampen

Door Lamp​verlichting Online - op 21-12-2020
Veiligheidseisen badkamerlampen

Goed licht op de badkamer is essentieel om alles goed te kunnen zien. In de ochtend moet de verlichting namelijk geschikt zijn zodat er goed zicht is tijdens het scheren, het in doen van lenzen of het opmaken. In de avond wil je natuurlijk genieten van een heerlijk bad en lekker ontspannen. Voor beide momenten wordt er een ander soort licht gebruikt. Voordat er een keuze gemaakt wordt welke badkamerverlichting nodig is, is het handig om onderzoek te doen waar de verlichting aan moet voldoen. De badkamer is een vochtige plek in huis en niet alle lampen kunnen zomaar in aanraking komen met vochtigheid.

Verlicht je spiegels

Schaduwvorming in de badkamerspiegel kan voorkomen worden. Dit gaat het beste wanneer het licht direct gericht is op het gezicht. De lampen die hier het beste voor gebruikt kunnen worden, zijn inbouwspotjes of muurlampen die boven of naast de spiegel zitten.

De kans dat de plek waar jij je wasbak en spiegel hebt hangen vochtig kan worden, is erg aannemelijk. Zorg ervoor dat een goede aarding uitgekozen wordt en dat de lampen minimaal een IP-waarde van IP44 hebben wanneer deze in zone 2 geplaatst worden. Worden de lampen voor zone 3 gebruikt? Dan is een IP-waarde van 21 al voldoende voor deze badkamerverlichting.

Verschillende zones

De zones die hiervoor zijn besproken, zijn gemaakt zodat lampen op een juiste manier geplaatst worden. Zone 2 is een plek binnen 60 centimeter rondom vochtige plekken. Zone 3 wordt gebruikt voor plekken die 60 centimeter of verder van een vochtige plek af zijn. Een wandlamp zal daardoor meestal in zone 3 geplaatst worden boven de spiegel.

Een extra waterdichte badkamerlamp bij het bad en de douche

Bij het kiezen van het plaatsen van verlichting in de badkamer bij het bad of de douche wordt er veelal gekozen voor waterdichte inbouwspots. Zorg er hierbij wel voor dat het altijd een spotje is dat minimaal een IP-waarde heeft van IP65 omdat op deze plek de badkamer tot 2,25 meter is ingedeeld in zone 1. De spotjes kunnen handmatig aangepast worden met een muurdimmer zodat jij de juiste sfeer kunt creëren.

De veiligheidszones in een badkamer

Goede verlichting in een badkamer is een echte must voor iedereen. Om een goed beeld te krijgen van welke IP-waardes jouw verlichting moet hebben, is de badkamer in 3 luchtvochtigheidszones verdeeld.

Zone 1: Dit is de ruimte boven de badkuip en de douchebak. Deze zone is tot 2,25 meter boven de douche of het bad.

Zone 2: Dit is de ruimte na 2,25 meter boven de badkuip of de douchebak en de ruimte met een 60 centimeter radius van deze plek.

Zone 3: Deze ruimte is buiten zone 1 en 2 en is dus de ruimte 60 centimeter of meer buiten de wasbak of het plafond hoger dan 2,25 meter.

De IP-waarden in lampen

Bij de IP-waarde van een badkamerlamp zie je een aantal letters en cijfers. Het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad aan van de lamp met betrekking tot stof. Dit wil zeggen hoe makkelijk of moeilijk het voor stof en andere voorwerpen is om binnen te dringen. Het tweede cijfer van de IP-waarde geeft de bescherming aan voor het binnendringen van vocht en water.

  • IP20 Stofdicht
  • IP21 Bescherming tegen drupwater en is geschikt voor zone 3
  • IP23 Bescherming tegen regenwater
  • IP44 Bescherming tegen spatwater en is geschikt voor zone 2
  • IP54 Stofvrij en bescherming tegen spatwater
  • IP65 Bescherming tegen straalwater en geschikt voor zone 1
  • IP67 Stofdicht en bescherming tegen onderdompeling tot maximaal 30 minuten
  • IP68 Stofdicht en bescherming bij langdurig onderwatergebruik
Onze shopping tips
Geschreven door:
Lamp​verlichting Online Lamp​verlichting Online

Wij vertellen u graag over verlichting.

Lampenvergelijker Vind de goedkoopste aanbieder Verlichting & prijzen vergelijken Nu vergelijken