Verschil halogeen & LED

Door Lamp​verlichting Online - op 19-10-2020
Verschil halogeen & LED

Het gaat de laatste jaren veelal over energiebesparing in en rondom het huishouden. Ook op het gebied van verlichting zijn er de nodige besparingsmogelijkheden. Daarom nemen wij je mee in de wereld van halogeen & LED lampen en natuurlijk het verschil tussen LED & halogeen.

Wat is halogeen?

Een halogeenlamp toont met name gelijkenissen met een oude gloeilamp van vroeger. Net als de gloeilamp is ook de halogeenlamp doorgaans gevuld met gas in de vorm van jodium of broom. Het gas zorgt voor een verhit gloeidraad dat resulteert in licht. Bovendien zorgt het gas ervoor dat deze gloeidraad heter wordt dan bij een normale lamp én langer meegaat. Dit resulteert in een hoger rendement van zo'n 20% ten opzichte van gloeilampen.

Wat is LED?

Wanneer we verdergaan met de analyse van halogeen & LED lampen valt op dat LED lampen niet in het bezit zijn van een gloeidraad. In plaats van een gloeidraad beschikt een LED lamp over zogeheten 'licht-emitterende diodes (LED)'. Een LED zendt licht uit middels een elektrische vorm van stroom. Middels deze vorm kan een LED lamp met enkel 15% van haar capaciteit voor net zoveel licht zorgen als een gloeilamp.

Verschil halogeen en LED

Het ontbreken van een gloeidraad is lang niet het enige verschil verschil tussen LED & halogeen lampen. Zo is een LED lamp velen malen zuiniger dan een halogeenlamp. Wanneer we gaan beoordelen op prijsaspecten zien we dat de LED lamp veel duurder is in aanschaf. Zo kost een LED lamp bijvoorbeeld €2,25 en betaal je voor een halogeenlamp slechts €0,45 cent! Echter heeft een halogeenlamp op de lange termijn wel een besparende functie als je kijkt naar termen als aanschaf, verbruik en aantal branduren van de lamp. Het verschil tussen halogeen en LED is echter niet alleen gebaseerd op milieu en kosten. Een LED lamp creëert namelijk ook een betere sfeer in de woonkamer ten opzichte van halogeen licht. Het kille witte licht is namelijk ingeruild voor tal van verschillende soorten tinten zodat elke woonkamer vandaag de dag voorzien kan worden van LED.

Onze shopping tips
Geschreven door:
Lamp​verlichting Online Lamp​verlichting Online

Wij vertellen u graag over verlichting.

Lampenvergelijker Vind de goedkoopste aanbieder Verlichting & prijzen vergelijken Nu vergelijken