Hoe kies je de juiste badkamerverlichting?

Door Lamp​verlichting Online - op 24-05-2017
Hoe kies je de juiste badkamerverlichting?

De badkamer is dan misschien niet de kamer waar je het grootste gedeelte van je dag besteed, echter is het belangrijk om hier optimaal licht te hebben. Je bent hier immers bezig met je persoonlijke verzorging en dit dient gewoon goed te gebeuren. Hier heb je voldoende licht voor nodig, zodat je goed kunt zien wat je aan het doen bent. Daarnaast is het soms ook prettig als je het licht kunt dimmen, zodat je een heerlijke ontspannen sfeer kunt creëren, bijvoorbeeld wanneer je even wilt relaxen in bad. Hierdoor is niet zomaar elke lamp geschikt voor je badkamer. In deze blog lees je een aantal tips, zodat je de perfecte verlichting voor je badkamer kiest.

Een badkamerlamp dient ook veilig te zijn

De badkamer is een zeer vochtige omgeving, waardoor het belangrijk is om lampen te nemen die hier goed tegen bestand zijn. Stroom en water zijn geen goede combinatie, vandaar dat het belangrijk is om lampen aan te schaffen met een bepaalde IP waarde. De IP waarde van een lamp laat zien hoe veilig deze is in vochtige omgevingen. Als je graag een lamp in het bad of de douche wilt, dient deze minimaal een IP67 waarde te hebben, zoals verschillende inbouwspots. Wil je rondom deze gedeeltes een lamp, dan dient de IP waarde op zijn minst IP44 te zijn. Voor de overige badkamerverlichting volstaat een waarde van IP21. Het is dus belangrijk dat je niet zomaar een lamp aanschaft, maar goed kijkt of deze wel geschikt is als verlichting op een badkamer.

Hoe fel dient een badkamerlamp te zijn?

Dit is natuurlijk afhankelijk van persoonlijke voorkeur, maar een bepaalde mate van felheid is natuurlijk nodig in een omgeving als de badkamer. Zo wil je natuurlijk wel goed in de spiegel kunnen zien waar je mee bezig bent. Vandaar dat je dus naast de veiligheid ook op de felheid van je badkamerverlichting dient te letten, alvorens je een aankoop doet. Omdat niet alle lampen de mogelijkheid hebben om te kunnen dimmen kan het nog wel eens lastig zijn om de juiste lamp hiervoor te vinden. Wij raden ja daarom aan om de lamp met de mogelijkheid om te dimmen niet in de buurt van de natte gedeeltes van de badkamer te plaatsen, zodat je een lamp met een lagere IP waarde kunt kiezen en hierdoor meer keuze hebt.

Gekleurde verlichting in de badkamer

Er zijn regelmatig mensen die twijfelen of ze gekleurde verlichting moeten kiezen in hun badkamer. In principe is dit mogelijk, echter wellicht niet de beste keuze. Gekleurd licht geeft een vertekend beeld en dit is wederom niet ideaal wanneer je met je persoonlijke verzorging bezig bent. Voor de dimmers daarentegen is dit wel mogelijk en dit kan juist meehelpen aan die ontspannen sfeer. Mocht je dus graag gekleurde badkamerverlichting willen, dan kun je dit het beste bij lampen doen die je gebruikt om sfeer te creëren en niet bij lampen die je nodig hebt om alles scherp te zien.

Onze shopping tips
Geschreven door:
Lamp​verlichting Online Lamp​verlichting Online

Wij vertellen u graag over verlichting.

Lampenvergelijker Vind de goedkoopste aanbieder Verlichting & prijzen vergelijken Nu vergelijken